Ερωτήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Πιο κάτω θα βρείτε μερικές σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την φροντίδα της εγκυμονούσας και του βρέφους. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και για ότι συμβουλή χρειάζεστε παρακαλώ όπως το συζητήσετε με τον γιατρό.

Κάπνισμα

Είναι αποδεδειγμένο από διαφορές μελέτες ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί πλήθος αρνητικών επιπτώσεων. Αυτό γίνεται κυρίως γιατί περιορίζει την παροχή αίματος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, με αποτέλεσμα την μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.

Όταν η μητέρα είναι εθισμένη στο τσιγάρο, το μωρό που βρίσκεται μέσα της περνάει τους επόμενους 9 μήνες της ζωής του εκτεθειμένο στις περίπου 3.500 χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός των τσιγάρων. Ο κίνδυνος της πρόωρης γέννησης ενός μωρού και της γέννησης ενός πολύ μικρόσωμου παιδιού αποτελούν πολύ συνηθισμένες συνέπειες του καπνίσματος. Και στις δύο περιπτώσεις, το μωρό διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να μη γεννηθεί απόλυτα υγιές. Επίσης, και τα μωρά που μεγαλώνουν μέσα σε ένα σπίτι με καπνιστές, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικών προβλημάτων, όπως είναι το άσθμα

Η καλύτερη σύσταση επομένως στις γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν ή ήδη κυοφορούν είναι να σταματήσουν το κάπνισμα, τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό και πρέπει να αποφεύγεται επίσης. Άρα καλό θα ήταν και στο σπίτι να μην δημιουργείτε παθητικό κάπνισμα προς όφελος όλης της οικογένειας.

Ταξίδια

Εφόσον τηρούνται κάποιοι απλοί κανόνες,  γενικά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο δεν απαγορεύονται, εκτός και αν ο γιατρός θεωρήσει πως πρέπει να αποφεύγονται. Το σίγουρο όμως είναι πως πρέπει να αποφεύγονται μεγάλα ταξίδια με όποιο μεταφορικό μέσο και αν χρησιμοποιήσετε, ιδιαίτερα όμως οι υπερατλαντικές πτήσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους οποίους καλό θα ήταν να ενημερωθείτε, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να βρεθεί το πλήρωμα μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσει έναν τοκετό εν πτήση!

Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται ιδιαίτερα σε ηλικία κύησης από τη 14η έως την 28η εβδομάδα, όταν οι πιθανότητες κάποιου προβλήματος είναι πιο περιορισμένες. Προσπαθήστε να πίνετε άφθονο νερό, και όσο πιο συχνά μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα από την μια άκρη του διαδρόμου μέχρι την άλλη.
 
Ιδιαίτερα για ταξίδια μεγαλύτερα των 4 ωρών θα πρέπει κάθε 30΄ να υπάρχει μετακίνηση της εγκύου, χρήση ελαστικών καλτσών προφύλαξης για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα, καθώς και προληπτική λήψη αντιπηκτικών μετά από συνεννόηση με τον αιματολόγο.
 
Όσο κάθεται στο κάθισμα, η έγκυος πρέπει να φορά τη ζώνη, γιατί οι αναταράξεις δεν είναι προβλέψιμες. Το οριζόντιο κομμάτι της ζώνης να είναι τοποθετημένο κάτω από την κοιλιά, στην κορυφή των μηρών.
 
Όπως και οι ίδιες μητέρες θα διαπιστώσουν, το πρώτο τρίμηνο είναι συνήθως μια δύσκολη περίοδος λόγω πχ της πρωινής αδιαθεσίας κλπ. Ομοίως κατά το τρίτο τρίμηνο τα ταξίδια γίνονται πιο κουραστικά γιατί μεγαλώνει η κοιλιά, πρήζονται τα πόδια κλπ. Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως το έμβρυο εκτίθεται σε αυξημένη δόση ακτινοβολίας στις συσκευές διέλευσης ασφάλειας στο αεροδρόμιο που το θέτει σε άμεσο κίνδυνο. Επίσης κατά την διάρκεια του ταξιδιού, μπορεί να επηρεαστεί το έμβρυο από την κοσμική ακτινοβολία.
 
Στο αυτοκίνητο, η ζώνη ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζεται κάτω από την κοιλιά σας. Κάνετε συχνές στάσεις για ξεκούραση. Αν στο ταξίδι με πλοίο χρειαστείτε, επιτρέπονται τα χάπια δραμαμίνης ή οι τσίχλες για τη ναυτία.
 

Οδήγηση

Σίγουρα και η οδήγηση επιτρέπεται, απλά επιβάλλεται περισσότερη προσοχή. Είτε πρόκειται για οδηγό ή επιβάτη, η ζώνη ασφάλειας είναι απαραίτητη όπως πάντα. Όμως όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη, για λόγους ασφάλειας πρέπει το οριζόντιο τμήμα της ζώνης να εφαρμόζει κάτω από την κοιλιά, και το διαγώνιο από πάνω της, ώστε η μήτρα να μην πιέζεται άμεσα.
 

Σεξουαλική επαφή

 

Αν δεν συντρέχουν ιατρικές αιτίες, εξαιτίας των οποίων η ερωτική επαφή κατά την εγκυμοσύνη να αντενδείκνυται, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαύσετε το σεξ με το σύντροφό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Συστήνεται τις πρώτες 18 εβδομάδες να δίνεται προσοχή κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής. Η σεξουαλική επαφή μάλιστα δρα και ευεργετικά σε ό,τι αφορά την ψυχολογία σας, η οποία είναι συχνά βεβαρημένη, όσο είστε έγκυος. Στο τέλος της κύησης δυνατόν να ενθαρρυνθούν, για να προκαλέσουν τον τοκετό με όσο το δυνατόν φυσικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να ζητήσετε την συμβουλή του ιατρού ή της μαίας.

 

Βαφή – αποτρίχωση

 

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει μέχρι στιγμής στοιχεία πως είναι σχετικά ασφαλές να βάψετε τα μαλλιά και νύχια σας λίγο πριν μείνεις έγκυος ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν θέλετε όμως να είσαστε σίγουρες πως θα αποφύγετε χημικές ουσίες, μπορείτε να περιμένετε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Μια άλλη επιλογή που θεωρείται ασφαλής είναι οι φυτικές βαφές.

Όσον αφορά την αποτρίχωση, μπορείτε ελευθέρα να κάνετε αποτρίχωση στο μπικίνι και με όποια μέθοδο σας βολεύει περισσότερο.

 

Οδοντική υγεία

 

Η καλή στοματική υγεία εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες που αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό σε μια έγκυο, μπορεί και να επιδεινώσουν κάποια οδόντο-στοματικά θέματα που μπορεί να υπάρχουν. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται και όλα χρήζουν αντιμετώπισης, ιδιαίτερα όμως η περιοδοντίτιδα.

 

Η περιοδοντίτιδα, όπως φαίνεται από μεγάλο αριθμό μελετών, σχετίζεται με πρόωρο τοκετό, και ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Με αυτό το σκεπτικό, η περιοδοντίτιδα είναι ένα οδοντιατρικό επείγον, το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα, ανεξάρτητα από την ηλικία της εγκυμοσύνης. Μπορούν να γίνουν σχεδόν όλες οι οδοντιατρικές εργασίες που μπορεί να χρειαστούν, απλά ενημερώστε τον οδοντίατρο για την εγκυμοσύνη σας ώστε να αποφευχθούν αχρείαστες ακτινογραφίες.

 

Κολύμπι

 

Τόσο η γυμναστική όσο και το κολύμπι ενθαρρύνεται σε κυήσεις χωρίς προβλήματα. Λόγω της ήπιας κίνησης μέσα στο νερό,  το κολύμπι είναι το πιο ιδανικό για μια έγκυο καθώς η άνωση βοηθά ώστε να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις και η μέση, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο τραυματισμών.

 

Αν πρόκειται να κολυμπήσετε στην θάλασσα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε παραλίες με γαλάζια σημαία ή μακριά από περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές και η θερμοκρασία της να είναι ευχάριστη. Μην κολυμπάτε σε κρύο νερό γιατί μπορεί να προκληθούν συσπάσεις στη μήτρα. Μην ριψοκινδυνέψετε, αν νιώσετε πόνο, ζάλη, ναυτία, δύσπνοια ή συσπάσεις της μήτρας. Πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.

 

Αν προτιμάτε να κολυμπήσετε στην πισίνα, και πάλι είναι ωφέλιμο καθώς το χλώριο της πισίνας δεν επηρεάζει αρνητικά την έγκυο ή το έμβρυο. Και μην ξεχνάτε το πάτωμα γύρω από την πισίνα γλιστράει, να είστε προσεκτικές.

 

Πρωινή ασθένεια, ναυτία και εμετοί

 

Η πρωινή ναυτία είναι συνδεδεμένη με το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (περίπου 50 με 70 τοις εκατό των εγκύων το βιώνουν), συχνά συνοδεύεται από εμετούς, που είναι ένα κοινό σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης. Όχι μόνο είναι φυσιολογική η ναυτία, αλλά συνήθως είναι ένα σημάδι ότι η εγκυμοσύνη σας βαίνει καλώς.

 

Τι προκαλεί πρωινή αδιαθεσία;

 

Πιστεύεται ότι τα συμπτώματα προκαλούνται από την ορμόνη εγκυμοσύνης hCG, που παράγεται από τον αναπτυσσόμενο πλακούντα, η οποία βοηθά στη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Αλλά και άλλοι παράγοντες όπως χαμηλό ζάχαρο στο αίμα, αυξημένα στομαχικά οξέα, άγχος και κούραση μπορεί επίσης να συντελούν σε αυτό

 

Για την θεραπεία της πρωινής ναυτίας, να έχετε δίπλα από το κρεβάτι σας μια φρυγανιά, ρυζογκοφρέτες, μπισκότο η μια μικρή σοκολάτα και φάτε κάτι από αυτά όταν ξυπνήσετε, για να ανεβάσετε το ζάχαρο στο αίμα. Τα μικρά και τακτικά στερεά γεύματα και η αποφυγή των λιπαρών τροφών βοηθούν, γιατί κρατούν το στομάχι σας γεμάτο και το ζάχαρο στο αίμα σας σταθερό.

 

Διατηρήστε τη λήψη υγρών, μεταξύ των γευμάτων ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Τα ροφήματα τζίντζερ βοηθούν αρκετά αφού αποτελούν φυσική θεραπεία για την ναυτία. Δοκιμάστε επίσης χαμομήλι και μέντα.
 
Αν έχετε πολλούς εμετούς (πάνω από 3 φορές την ημέρα για 2-3 συνεχόμενες ημέρες), πρέπει να επικοινωνήστε με τη μαία ή τον ιατρό για οδηγίες.

 

Δυσκοιλιότητα – Αιμορροΐδες

 

Υπάρχουν διάφοροι συνδεδεμένοι με την εγκυμοσύνη παράγοντες, οι οποίοι συντείνουν στη δημιουργία αιμορροΐδων. H αυξημένη σε μέγεθος μήτρα, ασκεί πίεση στις φλέβες της λεκάνης

 

Τα δε τοιχώματα των φλεβών είναι στην εγκυμοσύνη ελαστικότερα εξαιτίας της δράσης σε αυτά της ορμόνης προγεστερόνης, της οποίας τα επίπεδα είναι τότε εξαιρετικά υψηλά.

Η προγεστερόνη μάλιστα έχει και μια ακόμα δράση, που προδιαθέτει για το σχηματισμό αιμορροΐδων, αφού προκαλεί μείωση της κινητικότητας του εντέρου. Η μείωση της κινητικότητας του εντέρου με τη σειρά της οδηγεί στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση των αιμορροΐδων.

Η ύπαρξη και των δυο μπορεί να είναι ενοχλητική και ενδεχομένως δυσάρεστη.

Τι χρειάζεται να κάνετε; Ο προσεκτικός καθαρισμός της περιοχής αμέσως μετά από κάθε κένωση είναι η πρωταρχική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Δεν συνιστάται η χρήση χαρτιού υγείας, το οποίο έχει χρώμα ή άρωμα, καθότι οι χρωστικές και αρωματικές ουσίες ενδέχεται να επιτείνουν τον ερεθισμό της περιοχής. Προτιμάτε ένα απαλό χαρτί υγείας, ενώ συχνά βοηθά το χαρτί να μην είναι στεγνό στη χρήση του, αλλά βρεγμένο.

Του σκουπίσματος ακολουθεί το πλύσιμο της περιοχής του πρωκτού με σαπούνι και χλιαρό νερό αρχικά και στη συνέχεια με δροσερό νερό, το οποίο φαίνεται, πως μειώνει τον ερεθισμό της περιοχής. Στο στέγνωμα μην τρίβετε την περιοχή με την πετσέτα, αλλά χρησιμοποιήστε απαλές κινήσεις.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;

 

Το πρώτο μέτρο αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας είναι ο εμπλουτισμός της διατροφής με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η επαρκής ενυδάτωση.

Κατά περίπτωση δυνατή είναι και η χορήγηση σιροπιών, τα οποία μαλακώνουν τα κόπρανα. Έτσι το πέρασμά τους από την ερεθισμένη περιοχή του πρωκτού κατά την κένωση καθίσταται λιγότερο επώδυνο.

 

– Προτιμάτε να ξαπλώνετε, όσο αυτό είναι δυνατόν και μάλιστα προτιμάτε να ξαπλώνετε στο αριστερό πλευρό. Στη στάση αυτή μειώνεται η πίεση από τη μήτρα στην κάτω κοίλη φλέβα και ακολούθως φαίνεται, πως μειώνεται και το μέγεθος των αιμορροΐδων.

 

– Όταν πάλι κάθεστε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά μαξιλάρια για τις αιμορροΐδες. Τα μαξιλάρια αυτά είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνεται η πίεση, που ασκείται στις αιμορροΐδες.

 

– Είναι σημαντικό η διαδικασία της αφόδευσης να έχει τη μικρότερη δυνατή διάρκεια. Στο μπάνιο να πηγαίνετε, μόνο όταν η τάση για αφόδευση γίνει αρκετά έντονη. Επίσης μην παίρνετε μαζί σας περιοδικά, κινητό ή tablet, διότι όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να ξεχαστείτε.

 

– Τέλος, έχει παρατηρηθεί πως η αφόδευση γίνεται πιο εύκολη, αν όσο είστε καθισμένη στη λεκάνη πατάτε τα πόδια σας, πάνω σε ένα χαμηλό υποπόδιο (σκαμνάκι).