Γονιμότητα μετά τα 35: Γιατί η ποιότητα των ωαρίων έχει σημασία τόσο όσο με την ποσότητα

Είναι μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι εάν είστε γυναίκα, η παραγωγή αυγών σας θα εξαντληθεί μέχρι την αρχή των 40’ σας. Όμως αυτό που πρέπει να έχετε υπόψιν σας, είναι πως η ποιότητα των ωαρίων έχει σημασία περισσότερο από την ποσότητα, και γι ‘αυτό ορισμένες θεραπείες γονιμότητας, όπως ο γενετικός έλεγχος πριν από την εμφύτευση και η κατάψυξη αυγών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

 

Αν και οι γυναίκες γεννιούνται με έναν μεγάλο αριθμό ωαρίων, είναι μια λανθασμένη αντίληψη να πιστεύουμε πως ο αριθμός των ωαρίων εξαντλείται μέχρι τα τελευταία χρόνια των 30 και αρχικά χρόνια των 40.

 

Ένα νεογέννητο κορίτσι έχει 1-2 εκατομμύρια ωάρια. Στην εφηβεία ο αριθμός αυτός μειώνεται σε περίπου 300.000 – 500.000. Στην ηλικία των 37, έχει 25.000 και στην ηλικία των 51, έχει ακόμα 1.000 ωάρια.

 

Δεν θα έπρεπε λοιπόν να σημαίνει ότι είναι εύκολο να μείνεις έγκυος στα 40 ή ακόμα και στα 50; Μόνο ένα αυγό χρειάζεται για την γονιμοποίηση, έτσι δεν είναι; Δυστυχώς, αυτό είναι μυθοπλασία.

 

Έχει σημασία η ποιότητα των ωαρίων σας.

Τόσο η ποσότητα των ωαρίων (ο αριθμός των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα για γονιμοποίηση που ονομάζεται σαν αποθεματικό των ωοθηκών) όσο και η ποιότητα των ωαρίων (τα ωάρια που είναι γενετικά φυσιολογικά) μειώνονται με την ηλικία των γυναικών. Αυτή η μείωση αρχίζει να επιταχύνεται κατά την ηλικία των 35 έως 37 ετών και μειώνεται δραματικά μετά την ηλικία των 40 ετών.

 

Η μείωση της ποιότητας των ωαρίων σημαίνει ότι, αν και υπάρχουν διαθέσιμα ωάρια μετά την ηλικία των 35 και 40 ετών, ένα υψηλότερο ποσοστό από αυτά μπορεί να έχει ήδη υποστεί βλάβη. Αυτό καθιστά τα χρωματοσώματα ελαττωματικά και ανίκανα να παράγουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό ως αποτέλεσμα.

 

Αυτό σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να έχουν αρκετές χιλιάδες αυγά, οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν πλέον να μείνουν φυσικά έγκυες στα μέσα των 40 τους.

 

 

Ποιες είναι οι πιθανότητες να μείνω έγκυος;

Αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται επίσης από το αν έχετε προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ενδομητρίωση.

 

Ωστόσο, όσον αφορά τη μέση γυναίκα:

– εάν είστε στα 20 σας, η πιθανότητα να μείνετε έγκυος είναι περίπου 80%.

– εάν είστε ηλικίας 30 έως 34 ετών, η πιθανότητα φυσικής εγκυμοσύνης εντός ενός έτους είναι περίπου 60%

– εάν είστε 35 έως 39 ετών, η πιθανότητα σύλληψης εντός ενός έτους είναι περίπου 50%

 

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που αλλάζει καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά. Η πιθανότητα αποβολής ή απώλειας εγκυμοσύνης αυξάνεται επίσης σημαντικά:

– εάν είστε στα 20 σας, το ποσοστό αποβολής είναι περίπου 10%

– εάν είστε ηλικίας 30 έως 34 ετών, το ποσοστό είναι περίπου 12%

– εάν είστε ηλικίας 35 έως 39 ετών, το ποσοστό είναι περίπου 20%

– μετά το 40 το ποσοστό είναι περίπου 40%.

 

Πόση διαφορά κάνει η θεραπεία γονιμότητας;

Οι θεραπείες γονιμότητας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και υπάρχουν περισσότερες επιλογές τώρα όσο ποτέ, εάν έχετε προβλήματα με την εγκυμοσύνη. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση in vitro (IVF), και διέγερση των ωοθηκών σε συνδυασμό με ενδομήτρια γονιμοποίηση.

 

Οι θεραπείες γονιμότητας μπορούν να κάνουν κάποια διαφορά, ειδικά εάν έχετε συγκεκριμένα προβλήματα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συλλάβετε κανονικά. Για ορισμένες γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορεί να βοηθηθούν από την εξέταση “προεµφυτευτικού γενετικού ελέγχου”, για να βεβαιωθείτε ότι τα αυγά που χρησιμοποιείτε είναι υγιή και ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιτυχή υγιή εγκυμοσύνη.

 

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι η ηλικία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι 30% επιτυχής σε γυναίκες κάτω των 35 ετών, αλλά μόνο επιτυχής στο 9% των περιπτώσεων σε γυναίκες ηλικίας 40-42 ετών. Πολλές κλινικές γονιμότητας δεν αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σε αυτήν την ηλικία επειδή οι πιθανότητες επιτυχίας είναι τόσο χαμηλές.

 

Πρέπει να παγώσω τα ωάρια μου;

Η ιδέα πίσω από την κατάψυξη των ωαρίων σας είναι ότι διατηρείτε μερικά από τα υγιή ωάρια σας όταν είστε νεότερες, για να κάνετε χρήση αργότερα. Η κατάψυξη των αυγών είναι μια δαπανηρή διαδικασία και τείνει να παράγει μόνο μια χούφτα υγιή αυγά, οπότε η διαφορά που κάνει είναι περιορισμένη.

Προς το παρόν, απλά δεν γνωρίζουμε πώς επηρεάζει τις συνολικές σας πιθανότητες να μείνετε έγκυος, επειδή ο αριθμός των ατόμων που έχουν παγώσει τα αυγά τους στην Κύπρο είναι μικρός.

Καταληκτικά, η ηλικία σας εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς – και ο αριθμός των γυναικών που έχουν παιδιά στα 30 και 40 είναι υψηλότερος όσο ποτέ.