Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Ο γυναικολογικός υπέρηχος είναι μία μη επεμβατική, απεικονιστική μέθοδος, ανώδυνη για την γυναίκα. Λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα και με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος υπολογιστή αναλύoνται δίνοντας την εικόνα μέσω μιας οθόνης.

 

Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο για την ασθενή χωρίς φόβο για την έκθεση σε ακτινοβολίες. Ο γυναικολογικός υπέρηχος μπορεί να γίνει είτε από την κοιλιά, είτε διακολπικά.

 

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι το βασικό εργαλείο διαγνωστικής του ιατρού. Με αυτό ελέγχουμε την ανατομία των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα και ωοθήκες), εκτιμούμε τα ωοθηκικά αποθέματα και την πιθανή ωορρηξία, διαγιγνώσκουμε και παρακολουθούμε συνήθη γυναικολογικά προβλήματα, όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση και οι πολυκυστικές ωοθήκες, διερευνούμε περιπτώσεις κοιλιακού άλγους ή αιμορραγίας, ενώ είναι σημαντικό στην πρώιμη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου.

Εξέταση

Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναίκες χωρίς σεξουαλικές επαφές, ή σε άτομα που θα αρνηθούν τη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης. Θα πρέπει να ουρήσετε ώστε να αδειάσει η ουροδόχος κύστη σας, ακριβώς πριν την έναρξη της εξέτασης. Θα σας ζητηθεί να ξεντυθείτε από την μέση και κάτω και αφού καλυφτείτε με ένα καθαρό χαρτί θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται επιτρεπτή η είσοδος της ειδικής ενδοκολπικής υπερηχογραφικής κεφαλής στον κόλπο σας. Αυτή θα είναι καλυμμένη με προφυλακτικό και ειδικό gel . Η κεφαλή του υπερήχου είναι απαραίτητο να κινηθεί από τον ιατρό σε διάφορες θέσεις ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης εξέταση της μήτρας και των ωοθηκών, μια διαδικασία που ίσως είναι λίγο άβολη, άλλα όχι ιδιαίτερα επώδυνη.

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με συσκευή υπερήχων. Με την εμπειρία του ο ιατρός μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πραγματικά σημαντικές δυνατότητες που του παρέχει η συσκευή υπερήχων και οι μελέτες Doppler της μήτρας και των εξαρτημάτων, ώστε με μεγάλη αξιοπιστία να έχει σαφείς διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ινομυωμάτων, (καθώς και την ακριβή τοπογραφική κατανομή τους στο μυομήτριο και την σχέση τους με την ενδομητρική κοιλότητα), την παρουσία αδενομυώσεως, την ακεραιότητα ή μη της ενδομητρικής κοιλότητας, τις συγγενείς ανωμαλίες αυτής, την παρουσία ενδομητρικών πολυπόδων, συμφύσεων, υπερπλασίας του ενδομητρίου, υδρο/πυοσάλπιγγας, και έκτοπης κύησης.

Ο γυναικολόγος είναι σε θέση να καταγράψει τον όγκο τους και να διακρίνει την παρουσία κύστεων της ωοθήκης, μορφωμάτων καλοήθων ή μη, κύστεων ενδομητρίωσης, δερμοειδών κύστεων, καθώς και κακοήθειας (νεοαγγειογέννεση).

Μάλιστα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και το DOPPLER ο ιατρός μπορεί να μελετήσει την αγγείωση τέτοιων ειδών μορφωμάτων παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαφοροδιάγνωση.

 

Γενικότερα το υπερηχογράφημα βοήθα τον γιατρό στην σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων.